Bij een boerderijbezoek leren kinderen waar hun voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Ze ontdekken het leven op de boerderij en tuinderij en denken na over thema’s als duurzaamheid, gezondheid en voeding. Ze ontwikkelen praktische vaardigheden zoals meten, interviewen, onderzoeken en tuinieren en sociale vaardigheden zoals samenwerken en luisteren.
Het Platform Boerderij Educatie Nederland is sinds 2016 actief en bestaat uit een samenwerking van 19 regionale initiatieven op het gebied van boerderijeducatie. Het platform wordt gefinancierd door de deelnemende educatieboeren en -tuinders en gesubsidieerd door ZuivelNL en Jong Leren Eten. Educatieboeren en -tuinders ontvangen een vergoeding voor educatielessen van scholen, Agrifirm, Kip.Kiplekker, Platform Melkgeitenhouderij, Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Stichting Blij met en Ei en ZuivelNL. Boerderij Educatie Nederland wordt gecoördineerd door de LTO Nederland en is een onderdeel van Stichting Educatief Platteland!
Educatieboeren en -tuinders zijn aangesloten bij een initiatief in hun regio. De krachten van deze regionale initiatieven zijn gebundeld in het Platform Boerderij Educatie Nederland. Via het platform maken de educatieboeren gebruik van elkaars expertise en werken ze samen aan een meer uniforme boerderijeducatie in heel Nederland. De boeren en tuinders uit alle regio’s voldoen aan de criteria die Boerderij Educatie Nederland stelt.