Vind je je antwoord toch niet tussen de veelgestelde vragen? Neem gerust contact op.
Neem contact opEr zijn veel soorten educatieboeren en -tuinder waar je naartoe kunt met de klas. Ook kun je bijvoorbeeld bewust kiezen voor een biologisch bedrijf. Een greep uit de mogelijkheden:
Kijk op de kaart welke boerderijen bij jullie in de buurt zitten.
Dat doe je bij Plan je bezoek. Op de kaart kan je een boer of tuinder bij jullie in de buurt vinden. Klik op de locatie voor meer informatie, neemt contact op met de boer of tuinder of plan direct je bezoek.
Dat is afhankelijk van de regio waar het bezoek plaatsvindt en kan variëren van 1,5 tot 4 uur. Neem contact op met het te bezoeken bedrijf om te informeren naar het verloop en de duur van de boerderijles.
Gemiddeld kost een bezoek met de klas € 130-180. Bij veel educatieboeren geldt een gereduceerd tarief. Verschillende agrarische sectoren bieden gesubsidieerde bezoeken wanneer een boerderij is aangesloten bij Platform Boerderij Educatie Nederland (BEN). Een educatief bezoek aan de boerderij sluit aan bij de kerndoelen van het onderwijs. Dat betekent dat het reguliere onderwijsbudget van school hiervoor is aan te spreken.
Basis- en voortgezet onderwijs kunnen gebruikmaken van de stimuleringsbijdrage ‘Lekker naar Buiten!’ van het programma Jong Leren Eten. Ook voor de vervoerskosten is een tegemoetkoming vanuit deze subsidie mogelijk.
Dat wisselt per boer of tuinder maar reken op zo’n 2 tot 3 maanden. Neem voor de mogelijkheden contact op met een boer of tuinder in de buurt via Plan je bezoek. Vaak plannen scholen het uitje tijdens een activiteitenweek of een themaweek. In dat geval kun je al langer van tevoren een bezoek plannen.
Ja, de educatieboerderijen van Boerderij Educatie Nederland voldoen aan strenge eisen op het gebied van veiligheid en hygiëne. Lees hier meer over op de pagina ‘Veiligheid en certificering’.
Per klas zijn er tenminste drie begeleiders nodig om de groep te begeleiden en orde te houden. Voor de groepen 1 t/m 5 is een begeleider per vijf leerlingen wenselijk. Voor hogere groepen en voortgezet onderwijs raden we tenminste een begeleider per tien leerlingen aan. Een groep kan bestaan uit maximaal 35 leerlingen.
Het bezoek gaat gewoon door, ook als het regent. Ook binnen is er genoeg te doen en te leren!
Geef van tevoren les over één van de thema’s van boerderijeducatie. Kijk daarvoor bij Lesmateriaal. Ook is het goed om met leerlingen te bespreken wat ze al weten over het boerenbedrijf en waar ze meer over zouden willen weten. Wil je dat het klassenuitje aansluit bij je eigen lesstof, stem de inhoud en de opdrachten dan af met de boer of tuinder.
Zeg tegen je leerlingen dat ze kleren aandoen die tegen een stootje kunnen. Laat ze ook stevige, schone schoenen dragen. Dat geldt ook voor jou als leerkracht.
De school is verantwoordelijk voor het vervoer van de leerlingen van en naar de boerderij. Vaak komen klassen op de fiets naar een boerderij in de buurt. Ligt de boerderij te ver weg of zijn de leerlingen nog te jong om te fietsen? Dan kun je vragen of er ouders uit de klas willen rijden met auto’s. Vaak gaan er ook ouders mee als begeleider, zij kunnen dan wellicht ook rijden.
Als je zwanger bent, kun je gewoon mee naar de boerderij. Je kunt dan beter niet helpen met het uitmesten van de stallen. Ook kun je beter niet in de buurt komen bij de geboortes van schapen, geiten of koeien.
Met de Boerderijschool ga je met één of meerdere klassen ongeveer twintig weken één dag per week op een boerderij leren en werken. Je helpt de boer(in) of tuinder mee met bijvoorbeeld het voeren van de dieren, eieren rapen, het uitmesten van de stallen, het afzetten van een wei, het kappen van een houtwal, het zaaien, het wieden van onkruid en natuurlijk het oogsten van groenten en fruit.
Naast het meehelpen op de boerderij doen de leerlingen ook allerlei andere activiteiten tijdens de boerderijschool. Denk aan het maken van kaas, melk of boter. Samen een maaltijd koken van de zelf geoogste groenten. Of een nestkastje, insectenhotel of vogelverschrikker maken! Kijk op boerderijschool.nl voor meer informatie.
Jazeker en wel hierom:
In principe kun je met leerlingen uit cluster 1 t/m 4 op bezoek komen bij een boerderij. Stem dit van tevoren wel goed af met de boer of tuinder waar je op bezoek komt en neem zelf gespecialiseerde begeleiding mee. Informeer ook goed naar bijvoorbeeld rolstoelvriendelijkheid en de aanwezigheid van rustruimtes. Lees meer over aansluiting op het speciaal onderwijs in de brochure 'Tips voor boerderijbezoek'.
Voor alle niveaus kan een praktijkles op de boerderij worden gekoppeld aan verschillende thema’s en kerndoelen. Bekijk op welke kerndoelen een boerderijbezoek aansluit.
Er is geen specifieke voorkennis nodig, maar een bezoek maak je effectiever door van tevoren aan de slag te gaan met voorbereidend lesmateriaal. Kijk daarvoor op de pagina Lesmateriaal en kies materiaal dat past bij de soort educatieboerderij die jullie gaan bezoeken.
Onderzoek of er al een regionaal samenwerkingsverband in jouw omgeving actief is. Meld je aan bij het samenwerkingsverband in jouw omgeving. Kijk daarvoor bij Over BEN onder ‘Regionale samenwerking’ of informeer bij Boerderij Educatie Nederland via info@boerderijeducatienederland.nl welke dat is. Het samenwerkingsverband is de contactpersoon tussen jou en Boerderij Educatie Nederland en regelt administratieve zaken. Informeer bij het samenwerkingsverband naar de voorwaarden en de te volgen stappen.
Boerderij Educatie Nederland zorgt dat je zichtbaar bent als educatieboer of -tuinder op boerderijeducatienederland.nl, levert een keurmerkbord en – sticker, organiseert de cursus Belevend Leren en organiseert evenementen zoals een netwerkdag voor educatieboeren, de Buitenlesdag, Dutch Food Week en Nationaal Schoolontbijt.
Voor het geven van een boerderijles is in elk geval het volgende nodig:
Boerderij Educatie Nederland biedt de cursus Belevend Leren aan. Daarin wordt geleerd hoe een boerderijles verzorgd kan worden en welke tips en ideeën er zijn om kinderen bij de les te houden. Aanmelden voor deze cursus kan na aansluiting bij een van de regionale samenwerkingsverbanden.
Kijk bij de vraag hieronder hoe je de veiligheid waarborgt.
Naast faciliteiten is het ook zeer prettig dat je de kinderen in een veilige omgeving kunt ontvangen. Boerderij Educatie Nederland heeft een risicoprotocol ontwikkeld waarmee je zelf na kunt gaan of je de risico’s op jouw bedrijf in beeld hebt en wat je eraan kunt doen om deze te verkleinen of weg te nemen. Zorg daarnaast voor:
Om educatieboer of -tuinder te zijn maak je kosten voor: lidmaatschapskosten samenwerkingsverband en Boerderij Educatie Nederland, BHV-cursus (met herhaling), training belevend leren, eventuele opstartkosten samenwerkingsverband en aanschaf lesmateriaal. Je kan hiervoor een vergoeding vragen, zie de vraag hieronder.
Educatieboeren leveren een dienst aan het onderwijs. Daar mag een vergoeding voor gevraagd worden. Gemiddeld levert een boerderijles van ca. 2 uur een educatieboer €130,- op.
Over het algemeen geldt dat je voor specifieke vragen in de regio het beste rechtstreeks contact kunt opnemen met het samenwerkingsverband dat in de regio actief is. Mocht je daar niet uitkomen, neem dan contact op met een boerderij of tuinderij uit die regio.
Zoek het contact met het samenwerkingsverband dat in jouw regio actief is en ga het gesprek aan. Een enthousiast samenwerkingsverband brengt een aanbod graag verder naar zijn collega’s. Belangrijk onderdeel daarvan is dat jezelf eigenaar blijft van jouw initiatief en mee moet kunnen groeien naar een landelijk aanbod.
Stuur een e-mail info@boerderijeducatienederland.nl; wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met jou op. Wij streven er naar om binnen twee weken op de e-mail te reageren.